Voorbereidingen

Vandaag is het weer een grote dag: we gaan een huwelijk filmen! Maar een bruiloft filmen doe je niet zomaar even. Er komt nog heel wat bij kijken. Een waslijst aan voorbereidingen moet worden getroffen.Het begint allemaal bij het voorgesprek met het bruidspaar. Tijdens dit gesprek spreek je alle details door. Spreekt er meer dan één persoon tijdens de ceremonie? Is er live muziek aanwezig tijdens het huwelijk? Hoeveel gasten komen er en zijn er nog specifieke wensen? Dit is allemaal heel belangrijk om van tevoren te weten. Natuurlijk springen wij in als er spontane dingen gebeuren, maar om de bruiloft zo goed mogelijk vast te leggen, moeten wij zoveel mogelijk details en specifieke wensen van tevoren weten.
Een paar dagen vóór het huwelijk hebben wij nog eens telefonisch contact met het bruidspaar. We nemen het draaiboek van de dag nog eventjes door en horen of er nog wijzigingen zijn. Aan de hand van dat laatste gesprek maken wij een filmdraaiboek. Hierin staat precies wat er gaat gebeuren en hoe laat, welke shots we willen filmen en wie wat doet. En we bepalen hoeveel camera’s we uiteindelijk meenemen. Alle bruiloften filmen we namelijk met meerdere camera’s. Het filmdraaiboek bespreken we uitvoerig met elkaar en we maken afspraken over wie welke shots filmt. En uiteraard improviseren we ook tijdens zo’n bruiloft. Want niets gaat 100% volgens de planning. En dat is nou juist het leuke aan het filmen van bruiloften. Ze zijn onvoorspelbaar en er zijn vaak spontane acties, zoals een vader of moeder die toch nog een speach houdt. Een vriendin die een liedje gaat zingen. Of kinderen die een dansje doen.

We nemen contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand of iemand anders die het huwelijk sluit, en vragen of ze er bezwaar tegen hebben dat we ze een microfoontje op doen tijdens de ceremonie. We leggen ze uit dat we zo het beste audio kunnen opnemen. Vaak hebben we contact met de fotograaf om af te stemmen dat we goed rekening met elkaar houden. Want fotograaf en videograaf moeten als een team samenwerken. Anders loop je in elkaars beeld en hoe aardige bruidspaar je ook vind, het is niet de bedoeling dat wij alleen maar op de foto’s en film staan!

In de dagen voor de bruiloft lopen wij al onze apparatuur na. We kijken of er geen problemen zijn met de camera’s lampen en microfoons. Want techniek kan natuurlijk altijd kapot gaan. Is er iets kapot of werkt iets niet naar behoren, dan huren we apparatuur bij een professioneel audiovisueel verhuurbedrijf. Dit is altijd een goede back-up.
We laden alle batterijen op, poetsen lensen schoon, maken geheugenkaarten leeg en testen de microfoons. En dan pakken we alles in. Aan de hand van een checklist zorgen we ervoor dat we niets vergeten. 

We trekken nette kleding aan, maar wel makkelijke schoenen, want we moeten de hele dag staan. Vaak nemen we iets kleins te eten en te drinken mee, want om goed te eten heb je meestal geen tijd op zo’n drukke dag. 

En dan is de grote dag aangebroken… We laden alles in de auto en gaan richting de bruiloft. Vandaag is dat het huwelijk van Natasha en Anthony in Amsterdam! We hebben er zin in!

Monique van Dijk Armor

© Cherry Blossom Productions

Leave a Reply